Een gesprekje over vrijheid

HEMA heeft aangekondigd verder te willen zonder kleding te labelen met Voor Jongens en Voor Meisjes. Sommige mensen zijn daar boos over, sommigen zijn er zelfs een beetje bang van geworden. Ik raakte aan de praat met Jacob, een twitteraar die beide leek te zijn. Jacob geeft in zijn bio aan dat hij anti-Islam, anti-EU, anti-Policor en anti-Gutmensch is. Het gesprek duurde lang en bleef best wel beleefd. Ik leerde er allerlei interessante dingen van, onder andere over vrijheid. Voor de leesbaarheid van het gesprek heb ik sommige tweets samengevoegd en aan weerszijden van het gesprek heb ik spel- en tikfouten verbeterd.

MN: “Even voor mijn begrip, hè: het enige wat #HEMA gaat doen, is ‘voor jongens’ of ‘voor meisjes’ weghalen? En daar zijn mensen boos om omdat?”

Jacob: “Vanwege de onnozelheid om zoiets te doen?”

“Het is toch gewoon een commercieel bedrijf dat zijn eigen keuzes mag maken?”

“Oh jawel hoor, alleen die gendertoestanden komen mijn strot onderhand uit, dus mag ik ook kiezen waar ik ga winkelen. Eén op de 250 is mogelijk transgender; het gaat hier dus om een groepje van hooguit 68000 mensen en daarvoor moet ineens heel Nederland aangepast worden? Met een operatie zijn ze beter geholpen”

“Volgens mij gaat het erover dat kindjes mogen aantrekken wat ze mooi vinden, en zo min mogelijk dwingend te zijn met labeltjes. Bovendien vind ik ‘heel Nederland aangepast worden’ grote woorden voor het weglaten van labeltjes in kleren in een winkelketen. Mensen kunnen nog altijd dezelfde kleren kopen, er staat nu alleen niet meer op dat het voor mannen of vrouwen is.”

“Je laat je zoontje geen jurk aantrekken, lullo.”

“En als dat zoontje dat nou graag doet? Ik zie dat FVD/PVV je politieke voorkeur geniet: die zijn toch juist heel erg voor vrijheid? Of geldt vrijheid alleen als het in jouw ideaalbeeld past van wat normaal is?”

“Een zoontje dat een jurk draagt valt niet onder normaal, nee.”

“Toch vechten jouw partijen dagelijks onder andere voor dat jongens die dat willen een jurk aan kunnen trekken. Dat dat oké is.”

“Ik vind dat niet oké, dan ben ik  maar ouderwets.”

“Dan zou ik toch op zoek gaan naar een andere partij, hoor. CDA, misschien? SGP? Die behartigen die belangen denk ik beter.”

“Alleen vanwege dat punt? Hou toch op, er zijn normen en waarden en daar wordt steeds meer vanaf geslepen. Een kind mag ook niet trouwen, moet naar school etcetera. Heeft niets te maken met vrijheid, maar met normen en waarden.”

“Nee, dat heeft te maken met dat kinderen minderjarig zijn, en dus overgeleverd aan de zorg van volwassenen, die ze een zo goed mogelijke kans mee moeten geven in het volwassen leven. Dus niet al getrouwd, en liefst met wat nuttige kennis en vaardigheden. Dat ze lekker mogen dragen wat ze willen is een volledig andere discussie.”

“Zelfde geldt voor roken, drank en drugs: als je kinderen alle vrijheid geeft, komt er niks van terecht.”

“Roken drank en drugs beschadigt de hersenen aantoonbaar. Zeker voor hersenen in de groei is dat problematisch. Ook een andere discussie, dus. Een jongen die gelukkig is als hij een jurk aanheeft, loopt geen hersenbeschadiging op, en is dus niet voor de rest van zijn leven getekend.”

“Ze gaan ook gegarandeerd gepest worden.”

“Er is altijd wel een reden te vinden tot pesten. Pubers pesten. Organiseer scholen zo dat er een veilig klimaat is om jezelf te zijn.”

“Dat maakt verder weinig uit, valt toch buiten de groep. Wordt dan wel in elkaar geslagen buiten schooltijd. Kinderen zijn gemeen. Kinderen moet je beschermend opvoeden, dat betekent dat ze altijd in hun keuzes beperkt worden. Deze discussie is ook grote onzin, want een kind krijgt hooguit transgender neigingen in de puberteit. Dus HEMA is idioot policor bezig. Vanaf de puberteit is er voldoende medische hulp om daar iets aan te doen. Geluk zit niet in een jurk of broek mogen dragen. Een beetje onzin, Martijn.”

“Geluk zit volgens mij o.a. in leven in een maatschappij waar je jezelf kunt zijn. Dus óók, als dat belangrijk voor je is, kunnen dragen wat je wil. Toch? En daarom vind ik het wel mooi dat HEMA daar wat minder dwingend in wil zijn. En éigenlijk is er ook weer niet zo veel veranderd. Alleen die labeltjes. Overigens weet ik niet zeker of jij voor anderen kunt bepalen waar ze gelukkig van worden. Ik moet afronden: mijn bonte was is klaar. Ik vond het een interessant inkijkje in jouw belevingswereld. Fijne avond!”

“Jij ook, Martijn!”